Broj dolarskih milionera u svetu veći za desetinu

M.L.

Lane je broj dolarskih milionera u svetu premašio 18 miliona. Najbrže broj bogataša i visina njihovih bogatstava raste u azijsko-pacifičkom regionu
(ilustracija, sultan od Brineja, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, poznat po raskošnom životu)

Broj dolarskih milionera lane je u svetu porastao za nešto manje od 10 posto i dostigao je 18,1 miliona. Prema Izveštaju o svetskom bogatstvu (World Wealth report, 2018), njihov ukupni imetak povećao se tokom protekle godine za 10,6 procenta i dostigao je 70,2 biliona dolara.

U najvećej meri, uticaj na ovakav rast imalo je, prema ovom izveštaju koji svake godine sastavlja kompanija Kejpdžemini (Capgemini), ubrzanje rasta svetske privrede i pojačan rast na berzama akcija.

Zamajac rasta broja milionera je bio azijsko-pacifički region, pre svega Kina i Japan u kojima je tržišna kapitalizacija kompanija na berzama porasla agregatno za više od četvrtine. Najbrži rast beleži, međutim, Indija u kojoj su populacija dolarskih milionera i njihovo bogatstvo porasli za preko 20 posto.

Azija je tako već treću godinu za redom na poziciji najbogatijeg milionerskog regiona, s najvećim brojem milionera koji istovremeno i najbrže raste. Tamo se lane broj milionera lane povećao za 12,1 posto tj na njih 6,2 miliona, pri čemu je njihova imovina porasla za 15 posto tj na 21,6 biliona dolara.

Broj milionera u severnoj Americi lane je porastao za 9,9 procenta na 5,7 miliona, a njihova imovina je porasla za 10,3 posto tj na 19,8 biliona dolara.

Treće mesto drži Evropa u kojoj je broj milionera porastao za 7,3 posto tj na 4,8 miliona i rastom imovine od 7,8 posto.

Do 2025. - ako se nastavi sadašnji trend - bogatstvo dolarskih milionera bi trebalo da dostigne 106 biliona dolara, tj bilo bi za oko 50 posto veće u odnosu na sadašnje stanje. To pokazuje da i dalje brže od svega drugog na svetu raste bogatstvo onih (naj)bogatijih tj koncentracija i bogatstvo u manjem broju ruku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...