U Indiji se gradi najveća dijamantska berza na svetu

M.L.

U berzi koja će imati 12.000 kancelarija u 11 velikih zgrada, u gradu Surat, biće zaposleno 150 hiljada ljudi
(ilustracija, maketa buduće indijske berze dijamanata)

U petomilionskom indijskom gradu Surat, u državi Gudžarat, na zapadu ove zemlje, počela je nedavno gradnja najveće svetske berze dijamanata u kojoj će biti otvoreno čak 150 hiljada novih radnih mesta. Obim trgovanja u novoj berzi biće, kako piše Tajms ov Indija (The Times of India), veći nego na berzama u Bombaju, Izraelu i Belgiji.

Berza, koja će se prostirati na površini od 61,3 hektara, imaće, kako prenosi  BiBiSi (BBC) 12 hiljada kancelarija u zgradama od po jedanaest spratova. Svi građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do 2020.

Biće to 31. dijamanstka berza na svetu. Najveće berze ovim najtvrđim prirodnim mineralom nalaze se u Njujorku, Hongkongu, Dubaiju i Londonu.

Trenutno najvažniji svetski centar trgovine dijamantima jeste belgijska luka Antverpen u kojoj se nalaze čak četiri dijamantske berze. U ovom mestu  u prvom kvartalu ove godine bilo je prodato odnosno kupljeno dijamanata u vrednosti od oko 13 milijardi dolara. Za najveću svetsku berzu smatra se, inače, Izraelska dijamantska berza u Ramat Ganu koja ima oko 3.100 članova.

Indija je i dosada bila važna u pogledu trgovine i obrade dijamanata. U ovoj zemlji se obrađuje 70 do 90 posto svih pronađenih dijamanata u svetu. Važna je i kao potrošač – oko 10 posto svih prodatih dijamanata i nakita od ovog minerala otpada na Indiju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...