Kina: raste prodaja automobila, najviše na električni pogon

M. L.

Na ovom, najvećem svetskom tržištu automobila u prvih pet meseci prodato ukupno 11,8 miliona automobila tj 5,7 procenata više nego u istom periodu lane, a prodaja elektroauta veća za čak 125,6 posto
(ilustracija, u Kini planiraju da 2025. godine svaki peti novi automobil u saobraćaju bude na električni pogon)

Prodaja automobila u Kini povećala se u prošlom mesecu, prema podacima Kineskog saveza proizvođača auotmobila (CAAM), koje prenosi Rojters, za 9,6 procenata u odnosu na isti mesec lane. Tokom prvih pet meseci ove godine prodato je na ovom najvećem svetskom tržištu automobila, 11,8 miliona automobila tj 5,7 posto više nego u istom periodu lane.

Prodaja stabilno raste od februara, posle kratkoročnog pada od 11,1 procenta. CAAM procenjuje da će do kraja godine prodaja porasti za tri posto, koliko i lane.

Izrazito više od klasičnih, raste prodaja elektromobila i tzv elektrohibrida. U maju je prodato oko 102 hiljade ovakvih vozila tj 125 posto više nego u istom periodu lane. A u prvih pet meseci prodato je 328 hiljada ovakvih vozila tj 141,6 posto više nego u istom periordu lane.

Kina masivno podržava prodaju elektrohibridnih vozila. Lane su predstavljene kvote za njihovu proizvodnju koje će važiti od iduće godine, s ciljem da se postigne da elektromobili do 2025. učestvuju u ukupnoj prodaji auta s najmanje petinom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...