Kineski privredni rast u prvom kvartalu - iznad očekivanja

M. L.

Rast od 6,8 posto naročito podstakla visoka tražnja potrošača i iznenađujće visoke investicije u nekretnine
(Kineski zmaj u Longtan parku u Pekingu)

Ekonomija Kina zabeležila je u prvom tromesečju ove godine stopu rasta od 6,8 posto – istu kao i u poslednjem kvartalu lane, saopštio je noćas nacionalni statistički zavod. Tempo rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) je prevazišao očekivanja analitičara (kao i celogodišnji cilj vlade).

Ekonomiju su podržale, posebno, jača tražnja potrošača i iznenađujuće visoke investicije u nekretnine, uprkos nastojanjima vlade da umiri rast cena stanova.

si-zdravica-

Zdravica kineskog predsednika Si Đinpinga na početku skupa „Pojas i put“ u Pekingu 14. maja prošle godine

Analitičari, kojima se obratio Rojters, očekivali su rast od 6,7 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu. Viši rast od očekivanja je pozitivna vest za vladu u Pekingu jer joj daje više prostora za dalje ograničavanje rizika u finansijskom sistemu zemlje i snižavanje zagađivanja životne sredine bez usporavanja ekonomskog rasta.

Investicije u nekretnine, važan pogon ekonomskog rasta, porasle su u prvom kvartalu na 10,4 posto što je najbrži tempo u protekle tri godine. Ekonomiju podržava i potrošnja koja u celokupnoj ekonomskoj aktivinosti zemlje ima udeo od 77,8 posto. Ekonomisti su, kako priznaju, izgleda potcenili snagu potrošnje, posebno sektora nekretnina, u razvoju Kine.

Kineski staističari ukazuju da ovakvi ekonomski rezultati u prvom kvartalu daju dobre osnove za ispunjavanje celogodišnjeg cilja, mada rastu neizvesnosti na međunarodnom planu, a i domaći razvoj ostaje neravnomeran. Cilj vlade jeste da se za celu godinu održi ekonomski rast od oko 6,5 posto. Taj tempo je, istina, niži nego lane kada je na godišnjem nivou iznosio 6,9 posto, ali i dalje ostaje najviše na svetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...