Kineski Linglong gradiće veliku fabriku guma u Srbiji?

M. L.

Prema informaciji iz čeških izvora ovaj veliki kineski proizvođač auto-guma gradiće svoju fabriku u vrednosti od oko 400 miliona evra na severu Srbije
(foto: Fabrika guma Linglong u gradu Žaojuan (Zhaoyuan) u provinciji Šandong)

Veliki kineski proizvodjač auto-guma Linglong izabrao je, verovatno, Srbiju kao zemlju u kojoj će sagraditi prvu svoju fabriku u Evropi, tvrdi se u češkom privrednom listu Hospodaržske novini (NH -Hospodarske noviny). Češka je do nedavno, prema ovom listu, važila kao zemlja za koju se očkivalo da će najverovatnije dobiti ovu investiicju, tešku 400 miliona evra. Kao bliže određenje lokacije pominje se sever Srbije.

Linglon se svrstava među 20 najvećih proizvođača guma u svetu. Osnovana je 1975 godine u istočnoj kineskoj provinciji Šandong a svoju prvu fabriku izvan Kine otvorila je 204. godine na Tajlandu.

U igri za dobijanje ove investicije bile su, osim Češke, Belgija i Slovačka. Tu informaciju je nedavno potrvrdio Evropski gumarski žurnal (ERJ) koji se poziva na kineski izvor koji je hteo da ostane anoniman. Radi se godišnjem kapacitetu od 10 miliona putničkih guma, dva milona teretnih i autobuskih, kao i 10.000  of-roud (off roud) guma.

Ako se ova informacija pokaže tačnom, ovo će verovatno biti dosad najveća strana industrijska investicija u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...