Firme u Nemačkoj suočene sa sve većim nedostatkom ljudi

M. L.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je rekordno niska, firme se međusobno utrkuju kako da privuku nove radnike pa im, posebno stručnjacima, nude i dotiranje ili besplatna zimovanja i letovanja u inostranstvu
(foto, Ispred nemačke agencije za zapošljavanje: raste tražnja za strručnom radnom snagom)

Posle niza godina rasta nemačke ekonomije, kako piše nemački privredni list  "Handesblat" (Handesblatt), nezaposlenost je, pala na najniži nivo u istoriji (nešto preko pet posto),  a u zemlji je čak oko 1,2 miliona nepopunjenih radnih mesta. Industrija, građevinarstvo i zdravstvo su oblasti koje imaju najveće probleme sa popunjavanjem slobodnih radnih mesta. 

Nedostatak kvalifikovanih, posebno onih stručnijih radnika, je postao egzistencijalno pitanje za mnoge firme. Zato se za nove radnike moraju nuditi specijalni uslovi i pogodnosti, kao što su besplatna ili dotirana putovanja u inostranstvo, na skijanje, izlete, godišnje odmore, besplatno učenje stranih jezika.

Može biti čudnovato što uprkos nedostaku ljudi plate u Nemačkoj rastu umereno, bar zasad. U proteklih pet godina porasle su ukupno za relativno skromnih 13 posto. Analitičari ukazuju da se za to dobrim delom ima zahvaliti "društveno odgovornim" sindikatima koji su pristajali na manji porast plata kako bi se pomoglo firmama da izađu na kraj sa sve jačom inostranom konkurencijom. Umesto samo na veće plate, sindikati su se orijentisali i na mere kao što su bolji uslovi na radu, kraće radno vreme i tome slično. 

Na moguće pogoršanje na tržištu rada upozorava i centralna Bundesbanka koja ukazuje da porast broja penzionara i smanjenje imigracije sve više ograničava ponudu kvalifikovanih radnika.

"Postoji rizik da, u slučaju sve većeg nedostatka radnika, u Nemačkoj prestane proizvoidnja", upozorava savezna agencija za zapošljavananje.

Mnoge kompanije ne žele više da čekaju nego kreću izvan granica Nemačke da bi popunile prazna radna mesta. Useljenici su dugo pomagali Nemačkoj u ublažavanju tražnje za kvalifikovanom radnom snagom. Bundesbank upozorava preduzeća da će, međutim, ubuduće biti mnogo teže da se pribavljaju kvalifikovani radnici iz susednih zemalja jer plate u ovim zemljama brže rastu nego u Nemačkoj pa je od 2015. imigracija odatle počela da se smanjuje. A ukoliko Poljaci odluče da ostanu radije kod kuće, nego da krenu po bolju platu u Nemačku -  to će izazvati da nemački radnici zatraže veća povećanja plata nego dosad.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...