Plate menadžera u vrhu Folksvagena lane veće za 40 posto

To znači da se ova kompanija sasvim oporavila od afere sa lažiranjem potrošnje svojih dizel automobila iz 2015. koja ju je koštala ukupno nekoliko desetina milijardi dolara
(Folksvagen uprava - Matijas Miler u sredini)

Vodećim menadžerima u nemačkom autombilskom koncernu Folksvagen (VW – Volkswagen) prošle godine po prvi put su, kako piše Fajnešnel tajms (The Financial Times), porasle plate od 2015. Povećanje je bilo osetno – 40 posto tako da je izvršni direktor Matijas Miler (Mathias Muller) imao ukupna primanja od 10,14 miliona  evra – 40 posto više nego 2016.  

U ta primanja se računaju i svi benefiti firme. Godišnja primanja sedam članova izvršnog odbora se kreću oko pet miliona evra (i njihov rast je oko 40 posto).

Ove, kao i plate svih drugih zaposlenih u koncernu, porasle su ovoliko zahvaljući, pre svega, tome što su lane izrazito skočile akcije VW pošto je prodato rekordnih 10,7 miliona automobila i više nego udvostručen profit.

Sve to pokazuje da je prevaziđena kriza u koju je koncern zapao 2015.  zbog velike afere sa lažiranjem emisija CO2 i potrošnje goriva. Te iste godine dvanestorici vhunskih menadžera isplaćene su plate od ukupno 63,2 miliona evra. Tada je koncern došao i pod udar kritike, da u vreme svoje najveće krize u istoriji najodgovornije ljude plaća „šakom i kapom“. Ta afera je koštala kumulativno koncern "nekoliko desetina milijardi dolara", o čemu se sada u koncernu nerado govori.

Ostaje, međutim, i dalje nerešen problem razlika u platama između delova Folksvagena u raznim zemljama. Taj problem je naglo došao u prvi plan sa zahtevima za povećanja plata u češkoj "Škodi", čiji su sindikati zatražili da se ubrza smanjivanje ovih razlika u platama. Jer, kako se navodi, inženjeri u "Škodi", koja spada u delove koncerna koji najbolje posluju i najbrže se razvijaju, i sa traženim, navodno previsokim povišicima, neće zarađivati više od čistačica u Volfsburgu!         


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...