Nemačka udvostručuje dotacije za elektromobile

ML

Država će pomoći i širenje mreže za punjenje elektromobila
(foto, stanica za punjenje elektromobila u Šangaju)

Na predlog socijaldemokrata, kako javlja DPA, nova nemačka vlada povećaće znatno podršku pri kupovini elektromobila. Dotacija, koja za kupovinu elektroauta sada iznosi 4.000, a za vozila na mešoviti (plug in) pogon 3.000 evra, biće udvostručnena.

Za razliku od nordijskih zemalja, kao i Holandije i Belgije, nemačka država je bila dosta konzervativna u podršci širenju elektromobila – uvela je bonuse tek krajem 2016, a i ti bonusi su dosta manji nego u ovim zemljama. Od ukupno 1,2 milijarde evra ovih dotacija polovinu dobijaju kupci automobila, a polovinu proizvođači. Očekivani rezultati u povećanju prodaje elektromobila nisu, međutim, postignuti.

Na jačoj podršci ekspanziji elektromobila instiraju socijaldemokrati koji tvrde da će to znatno doprineti smanjivanju aero-zagađenja. Oni insistiraju, takođe, da se podrži i širenje mreže stanica za punjenje elektromobila što je, prema nekim anketama, veoma važan faktor za okretanje kupaca prema ovakvim vozilima. Kao moguće mere, pominju se veće oporezivannje klasičnih automobila, na pogon sa unutrašnjim sagorevanjem, u odnosu na elektromobile.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...