Ekonomija evrozone raste najbrže u poslednjih deset godina

M. L.

Lanjski rast je iznosio 2,5 posto, najviše od 2007. godine, ali MMF najavljuje usporavanje...
(ilustracija, pocepana zastava EU: Italijanski ekonomista Alberto Banjai pozvao je vladu svoje zemlje da preispita članstvo u evrozoni, nakon što su brojne reforme na kojima insistira Evropska unija imale katastrofalan efekat na ekonomiju te zemlje - izvor http://web-tribune.com)

Ekonomija evrozone rasla je lane, kako saopštava Evrostat, najbrže u poslednjih deset godina, tojest od izbijanja svetske finansijske krize 2008. godine. Stopa rasta iznosila je 2,5 posto, osetno više nego 2016. kada je zabeležen rast od 1,7 posto.

Evrozona je tako posle niza godine pretekla po ekonomskoj ekspanziji SAD čija je privreda porasla lane za 2,3 posto.

S obzirom da je u poslednja dva kvartala u evozoni zabeležen rast od 2,7 odnosno 2,8 posto, može se očekivati nastavak tendencije ubrzanja rasta tokom ove godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa, uprkos rastućem optimizmu među analitičarima i proivrednicima u Evropi, da će se rast u ekonomiji evrozone ove godine usporiti na 2,2 a iduće godine na dva posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...