Let u svemir i pad u gubitke kompanija Ilona Maska

M. L.

Samo dan pošto je kompanija Ilona Maska "Spejs iks" uspešno obavila let u kosmosu, saopšteni podaci o sve većim gubicima Maskove kompanije "Tesla", vodećeg svetskog proizvođača elektrmobila
(Raketa firme Spejs iks izbaciola je u eliptičnu orbitu oko Sunca primerak elektromobila "Tesla")

Nešto je u svemu tome sve više zbunjujuće pa i misteriozno. Samo dan pošto je kompanija "Spejs Iks" (Space X) obavila uspešan let u svemir, obznanjeni su podaci prema kojima je ova firma - vodeći svetski proizvođač elektromobila "Tesla" - u poslednjem kvartalu lane naporavila gubitak od 675 miliona dolara – oko 5,5 veći nego u istom perodu 2016.  A ti gubici su veći uprkos tome što je firma isporučila tržištu u tom kvartalu rekordni broj od 29.870 elektromobila!  

Obe ove kompanije su u vlasništvu harizmatičnog američkog preduzetnika Ilona Maska (Elon Musk). Glavni problem "Tesle"  je u tome što se ne ispunjavaju planovi proizvodnje modela „3“ odnosno „S“. (Pored ovoga, proizvodi se i znatno skuplji model „X“).  Planirano je da se u poslednjem lanjskom kvartalu postigne produkcija od pet hiljada komada modela „S“ nedeljno što ni izdaleka nije uspelo. Za prvi kvartal ove godine planira se da se postigne bar produkcija od 2,5 hiljade vozila nedeljno. Istovremeno, na isporuku vozila, koja su platili unapred, čekaju nekoliko stotina hiljada kupaca! Model  „S“ je ključni za "Teslu" jer je dostupniji zbog niže cene i može kompaniju pretvoriti u masovnog prozvođača elektrmobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...