Posao u Češkoj za građane iz Srbije preko konzulata u Beogradu?

M. L.

Kao što se preko konzulata u Kijevu građani Ukrajine organizovano zapošljavaju u Češkoj, tako bi isto i srpski građani mogli da dobijaju radne vize preko ambasade u Berogradu
(Češka je zemlja sa najmanjom stopom nezaposlenosti u EU)

Ministartvo spoljnih poslova Češke saopštilo je da će povećati kapacitete svojih službi za izdavanje radnih viza kako bi se ubuduće u Češkoj moglo zapošljavati preko konzulata u Kijevu godišnje 20 hiljada Ukrajinaca tj duplo više nego dosad. Računa se, takođe, da će se na ovakav način, tj organizovano preko konzulata, zapošljavati više ljudi iz Filipina i Mongolije nego dosad.

Ovim povodom saopštenio je da se sondiraju tržišta rada u Srbiji i Belorusiji kako bi se eventualno ovakav način, preko konzulata u tim zemljama, organizovano zapošljavali građani i iz ove dve zemlje.

U Privrednoj komori Češke nedavno je sugerisano da se diversifikuju izvori za organizovano regrutovanje radne snage koji su dosad bili, uglavnom, usmereni na Ukrajinu, pri čemu je posebno pomenuta Srbija. Organizovano zapošljavanje štiti, inače, radnike od prevara kakve se često događaju kada se posao nalazi preko privatnih agencija, što je kada se radi o srpskim radnicima naročito izraženo u slučaju Slovačke.

Češka je zemlja s najnižom stopom nezaposlenosti u EU – svega 2,3 posto. Prosečne neto mesečne plate u toj zemlji se kreću oko 1.100 – 1.200 evra. Za radnike koji se organizovano zapošljavaju većinom se obezbeđuje jeftini smeštaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...