MMF: rast svetske privrede ove godine skoro četiri posto

M. L.

Ove i naredne godine svetska privreda rašće po stopi od 3,9 posto – za 0,2 procentna poena više od prognoze iz septembra prošle godine
(Dobrodošlica na ovogodišnjem Davosu: Optimizam vodećih šefova globalne ekonomije je na najvišem nivou već šest godina, pokazuju istraživanja - BBC)

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je na više svoju procenu rasta svetske privrede za ovu i iduću godinu - na 3,9 posto. To je, kako javlja agencija Blumberg (Bloomberg) za 0,2 procentna poena više nego što je bila poslednja prognoza iz septembra prošle godine.

Ovo ohrabrujuće saopštenje je objavljeno uoči Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

davos-senke2

Razgovor osoblja u Kongresnoj sali pred ovogodišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma u odmaralištu švicarskih Alpa u Davosu, 22. januar 2018.

Lane je svetska ekonomija, kako se procenjuje, rasla po stopi od 3,7 posto. Pre toga, tj 2016, stopa rasta svetskog BDP-a je iznosila 3,2 posto što je najniži rast od svetske ekonomske krize 2008-2009.

mmf-moris-

Moris Obstefeld, MMF

Ekonomski savetnik i šef istraživačkog odseka MMF-a Moris (Maurice) Obstfeld je istakao da je reč o dobroj vesti ali da svetski politički šefovi moraju imati u vidu da je sadašnji reast posledica nekoliko faktora čije delovanje neće, međutim, dugo trajati. Može se činiti da je globalna finansijska kriza prevaziđena ali bez dubljih zahvata, kojima bi se uklonile strukturalne prepreke rastu i pojačao ukupni rast i otpornost pojedinih privreda, može već ubrzo uslediti pad s kojim će borba biti još teža nego ranije.

davos-polic-bbc

Policajci prolaze pored konfresne sale, pred otvaranje Svetskog ekonomskog foruma 2018. U Davosu: Ekonomski rast može se povećati ali da li je to pravi vid rasta? (BBC)

Primarni izvor ubrzanja rasta BDP dosad su bili Evropa i Azija. Rast beleže, takođe, SAD, Kanada i neke zemlje u razvoju, pre svega Brazil i Rusija, čije su ekonomije imale pad 2016, a takođe i Turska. Može se očekivati da će kretanja u ovim zemljama imati pozitivan uticaj u okruženju.

Nedavna poreska reforma u SAD, kako procenjuje MMF, doprineće značajno narednih godina rastu američke ekonomike, naročito zbog investicionih pogodnosti koje donosi ova reforma. To će imati značajan pozitivni, mada relativno kratkoročni uticaj i na najveće trgovinske partnere SAD.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...