Kina: zaustavljen pad stope privrednog rasta

M. L.

Lane je stopa kineskog privrednog rasta dostigla 6,9 posto tj bila je viša nego 2016. kada je iznosila 6,7 posto (ta stopa je bila najniža u poslednjih 26 godina)
(foto, skladište aluminijumskih poluga u Vuksi, kineska provincija Jangsu)

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je tokom vikenda da je izvesno da je privreda Kine tokom prošle godine rasla po stopi od 6,9 posto. To znači da je ubrzan privredni rast -za razliku od 2016. kada je stopa rasta iznosila 6,7 posto i bila najniža u poslednjih 26 godina.

Nova kineska agencija prenela je, takođe, da su firme u vlasništvu centralne države povećale lane svoje profite ukupno za 15,2 posto tojest na 1,4 biliona juana (oko 230 milijardi dolara). A prihodi svih preduzeća u vlasništvu države porasli su za 13,3 posto i dostigli na 26,4 biliona juana što  preračunato iznosi 4,1 biliona dolara (jedan dolar vredi oko 6,4 juana) Porast profita u državnim preduzećima jeste, kako se tumači, indikacija da se privredni rast u Kini može i dalje ubrzavati.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...