Hrvatska lane imala rekordnu turističku godinu

M. L.

Prošle godine ovu zemlju posetilo oko 18,5 miliona turista – 13 posto više nego 2016, prihod od turizma porastao na oko 11 milijardi evra
(ilustracija, Rovinj, jedno od najposećenijih mesta u hrvatskom primorju)

Hrvatska konačno, posle serije informacija o dosta lošim lanjskim ekonomskim kretanjima ima razlog i da slavi. Turizam, koji je već dugo glavna uzdanica ekonomije ove bivše jugoslovenske republike, ostvario je lane napredak kakav odavno nije zabaležen.

Kako je saopštilo Ministarstvo za turizam Republike Hrvatske, lane je ovu zemlju posetio rekordan broj od 18,5 miliona turista, tojest 13 procenata više nego 2016, a broj noćenja turista porastao je za 12 posto tj na 102 miliona.

Ministar za turizam Gari Kapeli (Capelli) dodao je kako se očekuje da će se lanjski prihodi od turizma kretati oko 11 milijardi evra (prema podacima za devet meseci, prihodi su iznosili oko 8,7 milijardi evra).

Zemlju je posetilo 16,5 miliona stranih turista, tj 19 posto više nego 2016. Broj noćenja stranaca je porastao za 12 procenata tj na 90 miliona.

Najviše je turista bilo iz Nemačke (20,7 noćenja) potom iz Slovenije (10,1 miliona),  Austrije (7,6), Poljske (6,3), Češke (5,4 miliona).

Većina turitičkih noćenja realizovana je na obali Jadrana, a dve najveće tamošnje destinacije su bile Dubrovnik i Rovinj. Oko četvrine noćenja otpada na ostrva, među kojima prednjače Krk, Pag i Lošinj.

Turizam učestvuje u bruto društvenom proizvodu Hrvatske najviše od svih privrednih grana – čak 18 posto, a direktno ili indirektno zapošljava preko 150 hiljada ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...