Španija postala druga turistička zemlja sveta

M. L.

Posle pet uzastopnih rekordnih godina po poseti turista, Španija istisla SAD sa mesta druge najposećenije zemlje sveta. Na vrhu je i dalje neprikosnevno Francuska
(foto, Masovno kupanje i sunčanje na plaži Levante u Benidormu, u provinciji Alikante, istočna Španija)

Španiju je lane posetilo, kako javlja Rojters, urprkos islamističkih napada u Kataloniji i krizi sa proglašavanjem nezavisnoti ove provincije, 82 miliona turista, tj 8,9 posto više nego 2016. Zahvaljuúci tome, ova zemlja je istisnula Sjedinjene Američke Države s mesta druge najposećenije zemlje sveta. Francuska ostaje i dalje najveća turistička velesila sveta.

To je, inače, bila peta uzastopna rekordna godina španskog turizma. Nejviše turista je dolazilo iz Velike Britanije, potom iz Nemačke i Francuske. I prihodi od turizma su lane bili rekordni – iznosili su 87 milijardi evra. Ovi prihodi u bruto društvenom proizvodu zemlje učestovali su sa 11 posto. Samo je auto-industrija imala veći udeo u BDP.

Katalonija je bila i ostala po prihodu od turizma prva među španskim regionima. Za njom, po visini ovih prihoda, dolaze Balearska ostrva, zajedno s Majorkom, zatim Kanarska ostrva i Andaluzija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...