Cena bakra najveća u poslednje četiri godine

M. L.

Cenu ovog metala gura velika potražnja zbog razvoja elektromobila i iscrpljivanja najvećih rudnika na svetu. Trend ide u prilog RTB Boru kome prestoji privatizacija ili izbor strateškog partnera
(foto, Bor)

Cena bakra na komoditnim tržištima popela se 28. decembra na najveći nivo u poslednje četiri godine – jedna tona prodavala se 7.259 dolara. Tokom 2017. godine cena ovog metala porasla je za 39 posto.

Cenu bakra gura naviše velika tražnja zbog izuzetno dinamičnog razvoja elektromobila (bakar se dosta koristi u baterijama i ukupnoj infrastuktiru za punjenje) i iscrpljivanje velikih rudnika firmi Rio Tinto i Glenkor (Glencor) koji će biti zatvoreni do kraja ove decenije bez odgovarajuće zamene u novim kapacitetima. To znači da će cena bakra gotovo sigurno u narednih nekoliko godina održati trend rasta jer nema načina da se za to vreme pokrije deficit u proizvodnji.

Cena bakra je početkom 2011. skočila na istorijski najviši nivo od preko 10.000 dolara za tonu posle stimulativnih mera koje je Kina donela radi oporavka od svetske finanijske krize 2008-2009.  U međuvremenu su realizovani novi projekti eksploatacije bakra i pala je tražnja pa je cena bakra početkom 2016. smanjena na 4.000 dolara. Prošle godine je cena krenula u ubrzan rast i pre mesec dana dostigla 7.000 dolara. Najjači impuls za rast cena usledio je zbog visokog povećanja kineskog uvoza ovog metala za 19 posto. 

Krajem prošle godine cene ne silaze sa 7.000 dolara, a rastu i akcije kompanija Glenkor i Anglo Amerikan (American) koje se bave eksplotacijom bakra.    

Ovaj trend ide u prilog Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB), višegodišnjem velikom gubitniku,  kome uskoro predstoji privatizacija ili izbor strateškog partnera.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...