Češke firme očekuju dolazak radnika iz Srbije

Milan Lazarević

Češkoj privredi ide odlično, nezaposlenost nikad manja, nepopunjenih radnih mesta nikad više
(ilustrtacija, srpski radnici na gradilištu u Beču)

"Češke firme traže radnike u celoj Evropi, najviše se očekuje od dolaska radnika iz Srbije, nepopunjenih radnih mesta je sve više". To pišu češke "Hospodaržske novini" (HN – najtiražniji i najugledniji ekonomski dnevnik u postkomunističkoj Evropi) koje su svoj poslednji forum, tojest tematski razgovor na najaktuelnije ekonomske teme, posvetile zapošljavanju.

Nezaposlenost u Češkoj nikad nije bila manja, istovremeno nikad više nije bilo nepopunjenih radnoih mesta. To je posledica konjukture i obnavljanja visokog rasta koji se ove godine približio granici od pet posto i među najvišim je u EU (uz Poljsku i Rumuniju). Češki privredni rast je, uoči ulaska u EU i nekoliko godina potom, bio još i viši – oko osam posto i bio najviši u Evropi.

Traže se radnici

Prošlog meseca, kako se čulo na ovom forumu, zabeležena je rekordno niska nezaposlenost u istoriji zemlje, od oko tri-četiri posto, uz istovremeno najveći broj slobodnih, tj nepopunjenih radnih mesta (njih je oko 214 hiljada i taj broj stalno raste).

Na radnike iz Ukrajine, odakle je dosad najčešće dolazila jevtina radna snaga, dugo se čeka (zapošljavaju se unapred i to samo po ugovorima i onda dobijaju radne vize) - i po godinu dana. A i češki poslodavci, što se izbegava javno reći, nisu baš zadovoljni radnicima koiji dolaze iz te zemlje.

Prema informacijama iz agencija za zapošljavanje, počeli su da dolaze, ali zasad uglavnom u simboličnom broju, radnici iz Španije i Italije, jer su njima češke plate premale pa se time problem ne može rešiti. Istovremeno, sindikati upozoravaju da se masivnim regrutovanjem jevtine radne snage ne smeju ugrožavati plate čeških radnika. 

"Tržište radne snage je iscrpljeno. Zbog ekstremne nezaposlenosti nema se odakle regrutovati novi radnici. Mi već danas zapošljavamo i zatvorenike što se nikad nije u istoriji događalo. Zato mislimo da je potrebno preduzeti kratkoročne i antikrizne mere i omogućiti masovniji dolazak radnika iz inostranstva koji bi pomogli rešavanju ove situacije", rekao je na ovom Forumu Radek Špicar, potpredsednik Saveza industrije i saobraćaja (tj privredne komore).   

Plate preko hiljadu evra

U tom kontekstu je pomenuto i masovnije organizovano dovođenje radnika iz Srbije koje bi pomoglo da se rešavaju ovi problemi u Češkoj.

Prosečne neto plate u Češkoj su nešto veće od hiljadu evra, uz prekovremeni rad se može zaraditi i više, puno je tzv ubitovni tojest jevtinih smeštajnih radničkih objekata, hrana je dosta jevtinija nego u susednim zemljama.

Dobro bi bilo da se zapošljavanje radnika iz Srbije u Češkoj ne prepusti privatnim agencijama kako je to učinjeno u slučaju Slovačke koja, takođe, ima probleme s nedostatkom radne snage. Nema nikakvih razloga da se to ne učini u saradnji nadležnih državnih službi za zapošljavanje u Češkoj i Srbiji i tako pomogne češkim firmama ali i mnoštvu nezaposlenih u Srbiji da se zaposle legalno i uz garantovane uslove.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...