Aramko planira gradnju najvećeg petrohemijskog kompleksa na svetu

M. L.

To je deo napora za diversifikaciju saudijsko-arabijske ekonomije koja se se zasniva, uglavnom, na izvozu nafte
(Terminal za izvoz nafte Ras Tanura, na istoku Saudijske Arabije, saudijskog državnog preduzeća Aramko)

Saudijsko-arabijski naftni gigant Aramko (Aramco – najveća svetska naftna firma) i petrohemijska firma Saudi bejzik industri korp (Basic Industry Corp) potpisali su predugovor o izgradnji petrohemijskog kompleksa u vrednosti od preko 20 milijardi dolara.

Ovaj kompleks, kako javlja Rojters, biće najveći svetski prerađivač nafte u hemijske proizvode i prvi je te vrste u ovoj zemlji-najvećem svetskom izvozniku nafte. Kompleks bi trebalo da počne rad najkasnije do 2025. Proizvodiće se polietilen, polipropilen, ksilen, benzen i drugi važni hemijski produkti. Dnevno će se u hemijske proizvode prerađivati oko 400 hiljada tona lake arapske nafte a godišnje bi se prozvodilo za izvoz oko devet miliona tona hemikalija i mineralnih ulja. Pored toga, u hemijske prozvode za domaće potrebe prerađivalo bi se još oko 200 hiljada barela nafte. U ovom kompleksu treba da se zaposli oko 30 hiljada ljudi.

Aramko se sprema za primarnu emisiju akcija. Saudijska vlada bi iduće godine na berzama, kako se najavljuje, mogla da proda oko pet posto akcija ove firme.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...