Kina planira privredni rast za 1918. na ovogodišnjem nivou.

M. L.

Lane je privredni rast iznosio 6,7 posto što je najniža stopa u poslednjih 25 godina, a za ovu godinu se očekuje stopa od 6,5 posto
(Kineska pokrajina Sečuan, glavni grad Ćendong sa preko 10 miliona stanovnika koji ubrzano pristiže Hong Kong po obimu i značaju poslova)

Kineska vlada namerava da za 1918. godinu utvrdi, kao planski cilj, privredni rast na ovogodišnjem nivou, piše  Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, bliske vladi.

Za ovu godinu očekuje se rast od 6,5 posto. Lane je ova, druga po veličini ekonomija u svetu, zabeležila rast od 6,7 posto što je bila najniža stopa u poslednjih četvrt stoleća. Jednom rečju, kao cilj bi se za iduću godinu postavila stabilizacija stope  rasta na na ovogodišnjem nivou i presecanje višegodišnje tendencije njenog postupnog smanjivanja. Bez obzira na to, stopa rasta kineske privrede je i dalje izrazito veća od stopa rasta u "ostatku sveta" – bilo da se radi o razvijenim zemljama, u koje Kina (već) spada, ili o zemljama razvoju.   

Kancelarija Državnog saveta za informacije saopštila je juče da će vlada glavne ekonomske ciljeve za iduću godinu "utvrditi posle produbljene ocene aktuelnog razvoja i problema".

Ekonomisti, koje je nedavno anketirao Rojters, dosad su računali za 2018. s daljim usporovanjem priuvredne ekspanzije Kine na 6,4 posto u okviru državnih mera za suzbijanja rizika od naduvane ekspanzije koja bi mogla imati negativan uticaj na ekonomiju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...