Češka: razbijen srpski gang proizvođača i trgovaca marihuanom

M. L.

Zahvaljući saradnji policije dve zemlje uhapšeno 10 srpskih državljana koji su u Češkoj imali velike plantaže i sušionice marihuane
(Česi su jedan od najvećih korisnika marihuane i ekstazija u Evropi. Češki studenti su najbrojniji mešu potrošačima - 40% njih ima iskustvo sa ovom drogom)

Češka i srpska policija su u zajedničkoj akciji razbili desetočlani srpski gang koji je bio jedan od najvećih proizvođača i trgovaca marihuanom u Evropi. Droga, uzgajana na plantažama pod krovom i potom obrađivana u sušionicama u Češkoj, distribuirana je u više zemalja EU. U Češkoj je uhapšeno sedmoro članova ganga, a u Srbiji trojica, a uhapšenima preti kazna do 12 godina zatvora.

Članovi ganga su na lažna imena iznajmljivali porodične kuće i okućnice u kojima se gajila konoplja.

"Objekti su bili opremljeni najmodernijom tehnlogijom za gajenje konoplje pod krovom. To su za njih radili specijalno obučeni baštovani, kojima su upravljali i kontrolisali ih organizatori iz Srbije", izjavila je portparolka nacionalne Centrale za borbu protiv droge Barbora Kudlačkova.

marihuana-za-i-protiv

Upotreba marihuane je u Češkoj legalizovana "u medicinske svrhe"

U raciji u Češkoj policija je otlrila tri velike plantaže pod krovom u praškom Suhdolu, Hornim Pečernicama i Ujezdu nad Lesi. Tamo je pronađeno preko 3.000 strukova i preko 200 kilograma sušene marihuane. Policija procenjuje da je u jednom turnusu proizvođeno preko jedne tone marihuane.

Policije su imale zajednički istražni tim. Srpska policija se usmerila na ovaj gang prvenstveno zbog pranja novca zarađenog prodajom marihuane, kojim su kupovane nekretnine, automobili i firme u Srbiji. Pri raciji,  zaplenjeno je nešto manje od 160 hiljada evra, sedam stanova, tri luksuzna automobila, jedna diskoteka i jedna kafana.

U Češkoj slučaj vodi praško tužlaštvo i ne isključuje se da će se, osim sedam uhapšenih, još neki ljudi naći iza brave. 

Marihuana je, uz pervitin, najraširenbija droga u Češkoj. Lane je u ovoj zemlji otkriveno 299 plantaža ove droge, tojest 79 više nego 2015. Tom prlikom je zaplenjeno oko 722 tone marihuane i oko 58 hiljada strukova. Godinu dana ranije je zaplenjeno 655 tona i oko 31 hiljada strukova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...