EPS najuspešnija srpska kompanija među 500 najboljih u CIE

BM

Prema godišnjoj studiji koju je načinio Coface, u 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi spada i sedam srpskih, a od njih je najbolje plasiran EPS. Od srpskih firmi slede NIS, Fijat-Krajsler Srbija, Merkator-S, Telekom srbija, Delez Srbija i Srbijagas.

Najuspešnijih 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije, prenosi Tanjug.

Najbolje plasirana srpska kompanija je Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je na lestvici uspeha skočila za 11 mesta, na 72. poziciju.

Prema devetoj godišnjoj studiji o 500 najvećih kompanija u CIE, koju je načinio Coface, za EPS-om slede Nafna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, Fijat-Krajsler Srbija je na 152. mestu, Merkator-S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mestu, Delez Srbija na 271. a Srbijagas je na 362. poziciji.

Od zemalja u CIE najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi evra postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 odsto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.

To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10 odsto.

Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti posle prošlogodišnjeg usporavanja, da će se popeti na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...