ALŽIR VRAĆA MOSKVI AVIONE

Ljubinka Milinčić

Ruski "migovi" postali karta za potkusurivanje u unutrašnjoj političkoj borbi u Alžiru.

Prvi put otkad izvozi oružje, Rusiji se dogodilo da joj se “roba” vrati zbog lošeg kvaliteta! Nedavno je Alžir objavio da je prvih 15 aviona “mig-29”, “sa greškom” i da će ih vratiti Rusiji. Ostatak narudžbine, vredne milijardu i po dolara, je zaustavljen.

Ruska strana ističe da su sve do sada ugovori ispunjavani bez ikakvih problema, pa je postavljanje pitanja kvaliteta “migova” veliko iznenađenje. Ugovor o prodaji oružja u vrednosti od sedam milijardi dolara, zaključio je “Rusoboroneksport” 2006. godine za vreme posete Vladimira Putina Alžiru. Prema tada napravljenim sporazumima, Rusija treba da isporuči Alžiru 36 aviona "mig-29" (za sumu od 1,5 milijardi dolara), 28 "su-30" (1,2 milijarde), 16 školskih vojnih aviona "jak-130", osam divizionih kompleksa raketnih sistema "S 300 PMU2, Favorit” (oko jedne milijarde dolara), kao i 180 tenkova T-90C i još 38 raketnih kompleksa “i lansirnih rampi". Tom prilikom zaključeni su i sporazumi za modernizaciju i remont vojne tehnike.

Veoma je važna činjenica da je ugovor bio sklopljen kao paket aranžman, zajedno sa otpisivanjem duga Alžira (oko 477 milijardi) Sovjetskom Savezu čiji je pravni naslednik Rusija. Prema sporazumu, paralelno s realizacijom napravljenih ugovora, otpisivaće se i alžirski dugovi.

Sve je bilo u redu dok se situacija u Alžiru nije promenila pod uticajem Francuske koja pokušava da u tom rejonu proda svoje avione lovce “rafal”.

“Ruski migovi postali su karta za potkusurivanje u unutrašnjoj političkoj borbi - Abdulaziz Buteflika namerava da se treći put kandiduje za predsednika, a suparnički klan koristi krizu oko ruskih aviona kako bi oslabio pozicije načelnika generalštaba Salkaha Ahmada Gaida”, tvrde eksperti iz Centra za analizu strategije i tehnologije. Oni dodaju da je ruski prodor na alžirsko vojno tržište veoma iznervirao Francusku, a posebno Sarkozija, posle čije se posete i dogodio skandal sa "migovima".

I u kompaniji MIG tvrde da su primedbe alžirske strane izazvane isključivo političkim razlozima a ne tehničkim greškama proizvođača. Pogotovu što su alžirski stručnjaci pregledali svaki avion detaljno pre nego što su ga primili i nisu našli nikakve nedostatke.

“Nema sumnje, razlog za vraćanje aviona je u unutrašnjim odnosima u samom Alžiru i u popravljanju odnosa Alžira sa Francuskom”, tvrde ruski analitičari, naglašavajući da “nikakvih osnovanih primedbi na kvalitet ruskih aviona nema i ne može biti”.

Istina, ne govori se o potpunom raskidu ugovora. Ruska strana je prihvatila da primi nazad 15 aviona ali da ih, posle eventualne zamene neodgovarajućih delova, ponovo vrati Alžiru. Ponuđena je i varijanta da Alžir kupi savremenije avione MIG-29M2, Mig-35 (koji su, doduše, skuplji) ili neku drugu vojnu tehniku.

U prilog tvrdnji o političkim uzrocima za tako neprijatan epilog vojne saradnje ide i činjenica da su se odnosi između Alžira i Rusije zakomplikovali i u sferi energetike. U avgustu prošle godine ministarstvo energetike Alžira objavilo je da je prestao da deluje Memorandum o uzajamnom razumevanju između Gasproma i alžirske kompanije Sonatrach, što znači da je prestala mogućnost saradnje u dobijanju nafte i gasa u Alžiru.

Došlo se dotle da se skandal morao rešavati na najvišem nivou. U Moskvu je, u zvaničnu posetu, pre dva dana, na Putinov poziv, doputovao alžirski predsednik Buteflika. Dva predsednika su na dnevni red, pored međusobnih odnosa, uvrstila i problem poštovanja potpisanih ugovora.

Uprkos očekivanjima, razgovori su bili veoma srdačni. I ne samo da nisu raskinuti postojeći ugovori, nego su napravljeni i novi. Ruske železnice dobile su pravo da u Alžiru modernizuju pruge, grade mostove i tunele. O avionima se u kasnijim izveštajima nije previše govorilo, pa neki smatraju da je zapravo dobijanje tendera za železnice bio uslov da Rusija prihvati da primi nazad svoje "migove" i da se spreče veći potresi u daljoj saradnji.

“Srećan kraj” razgovora je i logičan ako se zna da je gotovo svo alžirsko oružje uvezeno iz Rusije i da bi preorijentacija na francusko (čak ako bi ona i mogla da obezbedi isporuku) bila za zemlju ogroman problem. Uz to, deo poslednjeg ugovora podrazumeva da Alžir dobije i sisteme S-300 koje Rusija ne prodaje drugim zemljama. Da i ne govoriomo o tome uz ugovor ide i poklon - otpis starog duga.

S druge strane, za Rusiju je Alžir važan kao jedna od zemalja članica eventualnog budućeg gasnog OPEK-a, i kao zemlja koja joj otvara vrata regiona Sredozemnog mora i Afrike. I još pride - prodaja oružja u vrednosti od 7,5 milijardi dolara.

Zato su oba predsednika uložila maksimalne napore da se pred novinarima posle razgovora pojave sa iskrenim osmesima i izjavama o dobroj saradnji u svim sferama - od političke, preko privredne, pa sve do vojne. Što su i uradili.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...