Novo poglavlje u istoriji kinesko-arapskih odnosa

Marijana Živković

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je juče u trodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, kao i liderima drugih zalivskih i arapskih zemalja, o jačanju jedinstva i saradnje, preneo je Rojters. Posetu pripremanu godinu dana, portparolaka kineske diplomatije Mao Ning okarakterisala je kao najveću diplomatsku aktivnost između Kine i arapskog sveta od formiranja Narodne Republike Kine. (Kineski predsednik Si Đinping će u Rijadu učestvovati na prvom kinesko-arapskom samitu. Foto: Fonet)

Do posete Si Đinpinga Saudisjkoj Arabiji, prvoj od 2016. godine, dolazi u trenutku u kome su odnosi Rijada i Vašingtona zategnuti zbog odluke OPEK-a plus da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, suprotno zahtevu američke administracije, i samo nekoliko meseci posle posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Kraljevini, kada je obećao da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće napustiti Bliski istok i “ostaviti vakum da ga popune Kina, Rusija ili Iran”, kako su nakon te julske posete prenele svetske agencije.

I dok mnogi poznavaoci prilika ocenjuju da bi tenzije mogle porasti, zbog jačeg prodora Pekinga u američku sferu uticaja, britanski Fajnenšl Tajms podseća da je Saudijska Arabija tradicionalno jedan od najbližih partnera SAD u regionu i da svoju bezbednost u velikoj meri zasniva na američkom naoružanju.  

Istovremeno, list navodi da su vremenom sve očiglednija nastojanja Rijada da ojača veze sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, kao i Rusijom, sa kojom predvodi grupu OPEK plus (OPEC+).

Novo poglavlje u istoriji kinesko-aparskih odnosa
Si je najavio razmenu stavova o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. (Foto: Screenshot CGTN)

Tokom trodnevnog boravka Si Đinpinga u Saudijskoj Arabiji, osim bilateralnih sastanaka sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, predviđeno je i prisustvo samitu u petak sa šest zemalja Saveta za saradnju arapskih država zaliva (GCC) i razgovori sa arapskim vođama, javili su saudijski državni mediji.

„Ovo će biti diplomatski događaj na najvišem nivou između Kine i arapskog sveta od osnivanja Narodne Republike Kine. To će biti epohalna prekretnica u istoriji kinesko-arapskih odnosa“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning kineskoj televiziji uoči dolaska Sija.

U svetlu posete, kineski predsednik je poslao pisani govor u kojem je uputio iskrene pozdrave i dobre želje vladi i narodu Saudijske Arabije u ime kineske vlade i naroda.

Si je rekao da su tokom 32 godine diplomatske saradnje, Kina i Saudijska Arabija ojačale međusobno strateško poverenje i ostvarile plodne rezultate u različitim oblastima, prenela je kineska televizija CGTN.

Si je takođe rekao da će tokom posete sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razmeniti mišljenje o bilateralnim odnosima, kao i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Saudijski i kineski zvaničnici izneli su malo detalja o ugovorima za koje se očekuje da će biti potpisani tokom posete, ali se procenjuje da se kreću od trgovine i investicija do tehnologije i nuklearne energije.

Sa druge strane, poznat je okviran iznos paketa, a reč je o oko 30 milijardi dolara vrednih ugovora Rijada i Pekinga, uključujući niz sporazuma sa drugim zalivskim zemljama, navodi saudijska novinska agencija SPA.

Novo poglavlje u istoriji kinesko-aparskih odnosa
Očekuje se da će energetska saradnja biti u centru svih diskusija saudijsko-kineskog rukovodstva. (Foto: Aramco)

Energetika u fokusu

Realno je očekivati da će energetika biti jedna od ključnih tema o kojoj će kineski predsednik Si Điping razgovarati sa zvaničnicima kraljevstva, imajući u vidu da je Saudijska Arabija najveći svetski izvoznik i glavni dobavljač Kine, najvećeg potrošača nafte.

Da poseta kineskog predsednika vodi produbljivanju bilateralne saradnje potvrdio je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, preneo je Rojters.

''Naša saradnja je pomogla da se održi stabilnost globalnog tržišta nafte, i Saudijska Arabija će ostati pouzdan partner Kine u ovoj oblasti'', rekao je bin Salman i dodao da će te dve zemlje nastojati da pojačaju saradnju u lancima snabdevanja energijom, između ostalog i postavljanjem regionalnog centra za kineske fabrike u Saudijskoj Arabiji.

Osnovi za proširenje saradnje su dobro utemeljeni, što može da potvrdi i to da je samo u septembru ove godine izvoz kineske robe u Saudijsku Arabiju dostigao iznos od 3,43 milijarde dolara, a uvoz ukupno 6,81 milijardu dolara.

Prema podacima kineske carine, sirova nafta je 2021. godine bila okosnica trgovine između Saudijske Arabije i Kine. Kineski uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije iznosio je 43,9 milijardi dolarai što čini 77 odsto njenog ukupnog uvoza robe iz kraljevstva.

Taj iznos istovremeno predstavlja više od četvrtine ukupnog izvoza sirove nafte Saudijske Kraljevine.

Rijad je u pregovorima sa Pekingom o određivanju cene za deo svoje prodaje nafte Kini u kineskoj valuti, juanu, a ne u američkom dolaru, navodi se u izveštaju Volstrit džurnala.

Analitičari ocenjuju da Saudijska Arabija na ovaj način zapravo želi da osigura tržišni udeo u Kini, koji je uzdrman ponudom ruske i iranske sirove nafte, jer konkurenti nude jeftiniji proizvod.    

Ukazuje se i na šire geopolitičke posledice ovakvih poteza, koji mogu da dovedu do jačanja kineske valute, u odnosu na američki dolar.  

Novo poglavlje u istoriji kinesko-aparskih odnosa
Poseta kineskog predsednika je način da se prodube veze te zemlje sa zalivskim proizvođačima
nafte i gasa. (Foto: Fonet)

Signal za SAD

Dok saudijski ministri izbegavaju da govore o američko-kineskim odnosima, analitičari veruju da će poseta kineskog predsednika Rijadu biti signal za Vašington, navodilist The National News iz Emirata (UAE).

„Obe strane će igrati na geopolitici“, ocenio je za taj dnevnik Rafaelo Pantuči, viši saradnik na singapurskoj školi međunarodnih studija S Rajaratnam.

Smatra da i Rijadu i Pekingu odgovara ideja da pokažu da imaju druge opcije osim Zapada, ali da “u stvarnosti, za obe države velika zavisnost postoji“.

Analitičari smatraju da Kina i Saudijska Arabija, njen glavni snabdevač nafte, izgleda žele da ojačaju odnose u kontekstu ekonomske nesigurnosti i geopolitičkog prestrojavanja.

Za Rijad, frustriran onim što smatra postepenim odvajanjem Vašingtona od Bliskog istoka, uključujući i smanjenje njegovih bezbednosnih garancija, Kina nudi priliku za ekonomski dobitak bez tenzija, navodi Rojters.

„Peking ne opterećuje svoje partnere zahtevima ili političkim očekivanjima i uzdržava se od mešanja u njihove unutrašnje stvari“, napisao je saudijski kolumnista Abdulrahman Al-Rašid u listu Ashark Al-Avsat, koji je u saudijskom vlasništvu.

Međutim, za razliku od Vašingtona, Peking zadržava dobre odnose sa Iranom, regionalnim rivalom Rijada, još jednim dobavljačem nafte za Kinu, a uz to je pokazao malo interesovanja za rešavanje saudijskih političkih ili bezbednosnih problema u regionu, navodi Rojters.

Prema navodima honkongškog lista Saut Čajna morning post, Sijev dolazak u Rijad mogao bi da bude još jedan korak ka širenju  Šangajske organizacije za saradnju, koju praktično predvodi Peking.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...