Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?

Autor:   BM

Ovo je doba velikih predviđanja, bilo da je u pitanju nafta ili kriptovalute. Međutim, utisak koji se stiče na bazi informacija plasiranih u javnosti je da čak i velike banke iznose neutemeljene pronoze o kretanjima na tržištu, iako za naftu barem postoje realni osnovi za pouzdanije procene od onih kakve se iznose. (Foto: Pixabay)

Oscilacije bitkoina su barem predvidive. Raste, zatim beleži pad, a onda ponovo vrtoglav skok sve do prethodne nedelje kada su gubici postali drastični. I sve to se dešavalo u vreme dok je izvršna direktorka američke firme za upravljanje investicijama Ark Investment Menadžment (Arc Investment Maganement) Keti Vud u izjavi za Blumberg davala procenu da će vrednost ove kriptovalute porasti na 500.000 dolara, podseća portal OilPrice.

U tom trenutku, vrednost bitkoina je bila oko 30.000 dolara.

Sve u svemu, ta vrednost ove najpopularnije kriptovalute, zabeležena 19. maja, bila je upola manja od njenog istorijskog rekorda ostvarenog 14. aprila kada je bitkoin vredeo 64.869,78 dolara.

Istina, to je i dalje bilo više od vrednosti koja se beleži početkom godine.

Ipak, očigledno je da ovi ozbiljni potresi nisu baš došli nasumice i da se pre svega mogu pripisati promeni stava jednog od vodećih tehnoloških milijardera.

Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?
Strmoglav pad bitkoina posledica je promene stava Ilona Maska, SAD, kao i Kine. (Izvor: Pixabay)

„Kompanija Tesla prekinula je sa upotrebom bitkoin valute u trgovini automobilima zbog zabrinutosti za klimatske promene“, napisao na Tviteru 13. maja izvršni direktor kompanije Ilon Mask.

Vrednost bitkoina je pala za 10 odsto posle objavljivanja ovog tvita, kao i akcije kompanije Tesla.

Nešto ranije, odnosno tokom marta ta kompanija je saopštila da će prihvatiti kriptovalutu, što je upravo i naišlo na kritike nekih investitora i boraca za očuvanje životne sredine.

U februaru, ovaj proizvođač električnih automobila je otkrio da je kupio najveću svetsku digitalnu valutu u vrednosti od 1,5 milijarde dolara, da bi uz novu izjavu, o prekidu korišćenja bitkoina zbog uticaja na klimu, odnosno „povećanja upotrebe fosilnih goriva, a posebno uglja, koji ima najgore emisije“, Mask povukao tu raniju objavu.

Međutim, strmoglav pad vrednosti ove kriptovalute izazvan je delom i stavom Sjedinjenih Država, koje bitkoin ne smatraju monetom, već sredstvom plaćanja koje može biti oporezovano, ali i Kine.

Narodna banka Kine objavila je prošle nedelje da je zabranila bankama i platnim kompanijama da trguju digitalnim valutama, pozivajući se na zaštitu potrošača ukoliko pretrpe bilo kakav gubitak u kripto transakcijama.

Međutim, u svetlu ovih dešavanja dosta su indikativne ocene stručnjaka koji slove za poznavaoce tržišta.

Reagujući na kritiku Teslinog izvršnog direktora na račun bitkoina i njegovu promenu stava o tome da kupci mogu platiti Tesla vozila kripto valutom, izvršna direktorka Ark Investment Menadžmenta Keti Vud je rekla da je uverena da će solarna energija rešiti sve ekološke probleme kao i da će Sjedinjene Države ove godine odobriti bitkoin fondove kojima se trguje na berzi, upravo zbog „korekcije“.

OilPrice ocenjuje da je izvršnoj direktorki američke investicione kompanije Ark Investment Menadžment zapravo potrebno da se vrednost bitkoina povrati na raniji, viši nivo, zato što je ona u odboru švajcarske kompanije 21Šers (21Shares), u čijem su vlasništvu kripto fondovi koje pokušavaju da prodaju investitorima.

To je i razlog što OilPrice kao specijalizovani portal za energetiku, finasije i analitiku globalnih tržišta navodi da sa velikom dozom rezerve treba uzeti te i slične prognoze.

Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?
Način na koji se procenjuje tržišna vrednosti kriptovalute počinje da se primenjuje i na naftu.(Izvor: aa.com.tr)

Kako se formira cena nafte?

Način na koji se procenjuje tržišna vrednosti kriptovalute teško da se može povezati sa principima koji važe za određivanje cene nafte.

Sudeći prema analizama raznih stručnjaka koje se iznose u javnosti, čini se da je to ipak moguće.

Zato se bolje može razumeti zašto su trgovci naftom besni, jer situacija na ovom tržištu ni približno ne može biti tako neizvesna kao kada su u pitanju virtuelne valute.

Međutim, to se realno dešava.

Oprez pri predviđanju pravca kretanja cena nafte koji zavisi od uticaja mnogih i to realnih faktora sada je bačen u stranu, dok se pri procenama sve više koriste modeli slični onima koji služe za određivanje vrednosti kriptovaluta.

Utisak je da se na naftni sektor prenelo uzbuđenje koje prati trgovanje digitalnim valutama i da se razne procene o vrednosti i pravcu kretanja nafte sve češće iznose bez čvrstog uporišta i to uglavnom putem društvenih mreža među novom klasom trgovaca amatera.

Drugim rečima, cena nafte od 100 dolara za barel je danas pitanje trenda.

Argumentacija za ovu tvrdnju je sledeća.

Recimo da su do pre samo dve nedelje trgovci naftom držali opciju za kupovinu 20 miliona barela nafte po ceni od 100 dolara tokom tri prethodna meseca.

S tim u vezi, govoreći za američku televiziju CNBC krajem prošle nedelje Kreg Džonson iz američke multinacionalne nezavisne investicione banke Piper Sandler je rekao da je energetski sektor na dobrom putu da ostvari 40 odsto veću dobit i da je reč o najboljem tromesečju za naftni sektor ikada, kao i da bi cene nafte mogle samo da rastu iznad 100 dolara tokom narednih šest meseci ili čak godinu dana.

Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?
Američka Administracija za energetske informacije (EIA) je u globalnoj prognozi potrošnje za mart na primer navela da je potrošnja iznosila 96,7 barela nafte dnevno, dok je snabdevanje naftom takođe na dnevnom nivou bilo 93,6 miliona barela. (Izvor: EIA)

Sa druge strane, Nensi Tengler stručnjak za investiciono bankarstvo američke konsultantske kuće Lafer Tengler Investments (Laffer Tengler Investments) je iznela ne tako optimističnu procenu.

Ocenila je da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) održavati proizvodnju stabilnom, kao i da neće povećati snabdevanje do oktobra. To znači da i cena ostaje stabilna, s tim da bi tokom leta mogla da padne na vrednost od 80 dolara po barelu, rekla je Tengler.

Istovremeno je Bank of America, kao druga najveća američka banka, iznela procenu da bi cene nafte mogle da skoče na više od 100 dolara po barelu.

Ovi i još neki od primera, mogu da pokažu da procena o ceni nafte od 100 dolara nije dobila opštu saglasnost.

Nafta nije imala vrednost od 100 dolara po barelu ni 2014. godine, a čini se da kratkoročni trendovi potražnje ni danas ne podržavaju tu cenu, čak i ako američka nafta iz škriljaca koja se oporavlja od kolapsa i dalje pokazuje određena ograničenja u proizvodnji.

Ukoliko bi se svi pridržavali poziva Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da se odreknu svakog novog istraživanja nafte kako bi se postigla neto nulta emisija, nafta bi i dobila na ceni, sve dok ne dostigne vrhunac ponude.

Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?
Na osnovu procena koje su više proizvoljne nego stručne, pre treba očekivati rast cena nafte nego bitkoina u predviđenim okvirima. (Izvor: Pixabay)

Trenutno, cena nafte balansira na vrednosti od 70 dolara, s tim da je malo verovatno da kao roba koja se jedva oporavlja od pandemije može dostići cenu od 100 dolara po barelu.

Ista Bank of America, koja sada daje prognozu o ceni nafte od 100 dolara ili čak većoj, još je u februaru predvidela da će nafta u drugom kvartalu 2021. godine ponovo dostići vrednost od 70 dolara i bila je u pravu.

Koliko je nelogičnosti u procenama pokazuje i prognoza o globalnoj potrošnji nafte za mart, koju je iznela američka Administracija za energetske informacije (EIA). Najpre se navodi da je dnevna potrošnja iznosila 96,7 miliona barela, a zatim da je tržište snabdevano sa 93,6 miliona barela na dan. 

Ocenjuje se takođe da bi ovi pokazatelji trebalo da podstaknu rast cena iako je gotovo nemoguće očekivati skok sa 70 na 100 dolara po barelu, ako se to očekivanje bazira na ovakvim osnovama, odnosno iznetom odnosu potrošnje i tražnje.

Dosta je faktora koji trenutno vrše pritisak i nepovoljno utiču na cene ovog fosilnog goriva, počev od straha zbog povratka iranske nafte na tržište, do nastavka pandemije i pojave novih sojeva virusa.

Međutim, sasvim je jasno da su procene o stanju na tržištu više proizvoljne nego zaista stručne i ako neko i ima nameru da se bavi predviđanjima, bolje bi bilo da se kladi na to da ce cena nafte dostići vrednost od 100 dolara, nego da će bitkoin vredeti 500.000 dolara, jer kada je reč o kriptovaluti osim osećaja i jake reklame, i ne postoji ništa više što bi opravdalo njen rast vrednosti na tržištu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...